Εισαγωγικό σημείωμα

 

Ως ψηφιακή παρακαταθήκη για το Έτος Ρίτσου ο διαδικτυακός ιστότοπος που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τη γνωριμία ενός ευρύτερου κοινού με τον ποιητή και το έργο του προσφέροντας εύκολη πλοήγηση, με απλές μεθόδους αναζήτησης πληροφοριών, σε ένα εκτενές υλικό που περιλαμβάνει: στοιχεία βιογραφίας του ποιητή, ανθολογημένα αποσπάσματα του έργου του, συναγωγή κριτικών μελετών και ποικίλο πολυμεσικό υλικό: φωτογραφικά, ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα διανθίζουν την παράθεση πληροφοριών σκιαγραφώντας το πορτρέτο του πολυτάραχου βίου του «ποιητή της ρωμιοσύνης», άμεσα συνυφασμένο με το μνημειώδες έργο του.

Επιχειρήθηκε επίσης, η διευκόλυνση των μελετητών με τη συγκέντρωση βιβλιογραφικών στοιχείων που αφορούν το βίο και το έργο του Γιάννη Ρίτσου από το 1990 έως το 2009, συμπληρώνοντας κατά δύο δεκαετίες την πολύτιμη Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου της Αικατερίνης Μακρυνικόλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται για κάποιον συγγραφέα ένα τόσο πλήρες αρχείο, προϊόν μακρόχρονης μελέτης και έρευνας τόσο της επιμελήτριας του ιστότοπου όσο και όλης της ομάδας των μελετητών και ερευνητών που απαρτίζουν την οργανωτική επιτροπή για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εορτασμού του Έτους Ρίτσου 2009. Το περιεχόμενο του ιστότοπου θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό.

Επισκεφθείτε τις ενότητες: Στοιχεία βιογραφίας, Βιβλιογραφία, Αναζήτηση στο μενού στην κορυφή της σελίδας.

Καλή πλοήγηση!

 

 


Το ψηφιακό αρχείο «Γιάννης Ρίτσος» πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο του «Έτους Ρίτσου 2009» όπως ανακηρύχθηκε από Υπουργείο Πολιτισμού για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.

Για το σχεδιασμό και το συντονισμό των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων το ΕΚΕΒΙ συγκρότησε, τον Φεβρουάριο του 2008, οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τη Χρύσα Προκοπάκη, φιλόλογο-συγγραφέα και μέλη τούς: Κατρίν Βελισσάρη, δ/ντρια ΕΚΕΒΙ, Γιώργη Γιατρομανωλάκη, ομοτ. καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών-συγγραφέα, Ηλία Κεφάλα, ποιητή, Αγγελική Κώττη, δημοσιογράφο-συγγραφέα, Νινέττα Μακρυνικόλα, βιβλιογράφο, Πέτρο Μάρκαρη, συγγραφέα-πρόεδρο ΕΚΕΒΙ και Μίλτο Πεχλιβάνο, καθηγητή Freie Universität Βερολίνου.

Το περιεχόμενο του διαδικτυακού ιστότοπου επιμελήθηκε η φιλόλογος Αγγέλα Γιώτη (σύνταξη του κειμένου «Στοιχεία βιογραφίας», έρευνα για τα βιβλιογραφικά στοιχεία των δυο τελευταίων δεκαετιών, επιλογή αποσπασμάτων από το έργο του Ρίτσου και από κριτικές μελέτες, καταχώριση υλικού και επιμέλεια), το σχεδιασμό και συντονισμό των εργασιών είχε ο Μίλτος Πεχλιβάνος, καθηγητής στο Freie Universität Βερολίνου.


ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ