Βιβλιογραφία


Συγκέντρωση βιβλιογραφικών στοιχείων που αφορούν το βίο και το έργο του Γιάννη Ρίτσου από το 1990 έως το 2009, συμπληρώνοντας κατά δύο δεκαετίες την πολύτιμη Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου της Αικατερίνης Μακρυνικόλα.

Η συμβολή στη βιβλιογραφική επισκόπηση για τον βίο και το έργο του Γιάννη Ρίτσου κατά την περίοδο των δύο τελευταίων δεκαετιών (1990-2009) αποτελεί την πιο φιλόδοξη όψη του διαδικτυακού αυτού ιστότοπου. Η εξαντλητική συλλογή βιβλιογραφικών λημμάτων της εικοσαετίας δεν θα μπορούσε να είναι στις προθέσεις μας. Η ηλεκτρονική μορφή της εργασίας, ωστόσο, παρέχει ένα πολύτιμο άλλοθι επιτρέποντας τη δημοσίευση της βιβλιογραφικής επισκόπησης ως έργου εν προόδω, που θα πρέπει να εμπλουτίζεται συνεχώς με τη συμπερίληψη νέων λημμάτων.

Ως προς την παλαιότερη του 1990 βιβλιογραφική ύλη έχουν γίνει τρεις εξαιρέσεις, για να μπορέσει να συμβάλει ο ιστότοπος κατά το δυνατόν περισσότερο στην ενημέρωση των αναγνωστών και αναγνωστριών του έργου του Γιάννη Ρίτσο.

1. Εργογραφία Ρίτσου: Όσα λήμματα αφορούν σε αυτοτελείς εκδόσεις έργων του Ρίτσου έως το 1989 έχουν αντληθεί από το μνημειώδες έργο «Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου 1924-1989» της Αικατερίνης Μακρυνικόλα, την οποία ευχαριστούμε θερμά και από αυτή τη θέση. Δεν μεταφέρονται φυσικά οι βιβλιογραφικές πληροφορίες με τις οποίες εμπλουτίζει το εκάστοτε λήμμα, μέσω της έρευνάς της, η συγγραφέας. Αναγράφεται ωστόσο ο κωδικός αριθμός της «Βιβλιογραφίας», ώστε να διευκολυνθεί ο ενδιαφερόμενος ερευνητής.

2. Μεταφράσεις: Τα λήμματα έχουν αντληθεί από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΕΚΕΒΙ: «Αρχείο μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων».

3. Μελέτες για τον Ρίτσο: Η ενότητα ενισχύθηκε με την προσθήκη λημμάτων έως το 1989 που αφορούν σε μονογραφίες, βασικές μελέτες και αφιερώματα περιοδικών για τον Γιάννη Ρίτσο. Τα λήμματα αυτά βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος τους συγκεντρωμένα για πρώτη φορά στον κατάλογο του αφιερώματος της Νέας Εστίας του 1991 από την Αικατερίνη Μακρυνικόλα και πιο πρόσφατα στο σχετικό βιβλιογραφικό σημείωμα που συνοδεύει το επετειακό λεύκωμα «Γιάννης Ρίτσος 2009: Εκατό χρόνια από τη γέννησή του» του ΕΚΕΒΙ. Και αυτά τα λήμματα συνοδεύονται από τον κωδικό αριθμό με τον οποίο εμφανίζονται στη «Βιβλιογραφία Γιάννη Ρίτσου 1924-1989». Links στα διάφορα λήμματα οδηγούν τον επισκέπτη σε φωτογραφίες εξώφυλλων αρκετών βιβλίων.


  Α. Εργογραφία
    Α.1 Ποίηση
    Α.2 Πεζογραφία
    Α.3 Θέατρο
    Α.4 Μεταφράσεις
    Α.5 Δοκιμιακός λόγος
    Α.6 Εικαστικό έργο
    Α.7 Επιστολογραφία
    Α.8 Συνεντεύξεις
 
  Β. Μεταφρασμένα έργα
 
  Γ. Μελέτες για τον Ρίτσο – κρίσεις – σχόλια
    Γ.1 α) Μονογραφίες – αφιερωματικοί τόμοι
    Γ.1 β) Αφιερώματα σε περιοδικά και εφημερίδες
    Γ.1 γ) Μελέτες σε έντυπα ή σύμμεικτους τόμους, κριτικές
    Γ.2 Κρίσεις, σχόλια
 
  Δ. Παραστάσεις έργων
 
  Ε. Δισκογραφία
    Ε.1 Μελοποιήσεις έργων του Ρίτσου
    Ε.2 Απαγγελίες ποιημάτων του Ρίτσου
 
  ΣΤ. Τηλεοπτικά και κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ-αφιερώματα στον Ρίτσο
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ